In onze vorige blog hebben we onze nieuwe ‘Alles over…’ reeks afgetrapt, met daarin als eerste onderwerp; bouillon. In deze blog hebben we verteld wat bouillon nu eigenlijk is, en zijn we ingegaan op de samenstelling en ingrediënten. Conclusie van de blog is dat de bouillon die in de supermarkt te verkrijgen is, weinig met échte bouillon te maken heeft en veel stoffen bevat die niet goed voor je zijn. Maar wat is het alternatief? In deze blog nemen we je mee om zelf eenvoudig een heerlijke (en héél gezonde) bouillon te maken. De bouillon kan je bovendien eenvoudig invriezen en bewaren, zodat je hem later voor veel recepten kan gebruiken!
Benieuwd waarom supermarkt bouillon weinig met échte bouillon te maken heeft? KLIK HIER om naar de vorige blog te gaan
Vloeibare bouillon zelf maken
Wat je nodig hebt voor deze groentebouillon is eigenlijk heel simpel (en goedkoop!). Bewaar stukken groenten die je over hebt, of de delen van groenten die je normaal, bijvoorbeeld na het snijden, weg zou gooien. Mocht je een klein huishouden hebben en je niet genoeg over hebben, dan kan je de resten ook invriezen en bewaren tot je genoeg verzameld hebt.
Je kunt hierbij denken aan stukken ui, courgette, wortel, aardappel, knoflook, paprika, sperziebonen, selderij, champignons of verse kruiden. Spoel de groenten wel goed schoon voor je ze invriest.
*TIP gebruik geen koolsoorten zoals broccoli, bloemkool, witte kool of spruitjes. Dit maakt de bouillon namelijk bitter.
Zodra je voldoende groente hebt om een bouillon te trekken, circa een pan vol, dan kun je aan de slag.
Ingrediënten (voor ruim 2 liter afhankelijk van de pan en hoeveelheid restjes)
- Pan vol groenten restjes
- Water tot alles net onder staat
- Peperkorrels circa 5-10
- Pimentkorrels 3-6 (Piment is een mengsel tussen kaneel, nootmuskaat en kruidnagel) erg lekker voor een bouillon.
- 2-4 laurierblaadjes
- Zout (1 theelepel is ongeveer 2-3 gram en ruim genoeg voor 2 liter)

Bereiding
- Vul de pan tot alle groenten net onder staan met water
- Breng alles aan de kook met de deksel erop. Zet zodra het water kookt het vuur zachter en laat ongeveer 45-60 minuten rustig door pruttelen
- Proef of de smaak goed is. Anders aanvullen met 1 van de ingrediënten
- Laat de bouillon afkoelen
- Maak er porties van en vries in (afhankelijk waar jij je bouillon voor gaat gebruiken)