In de eerste 6 maanden is borstvoeding de beste babyvoeding. Maar het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Flesvoeding is dan het alternatief.
Borstvoeding
Een baby heeft het meeste voordeel als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt mee.
Tot 6 maanden krijgt je baby voldoende ijzer binnen via de moedermelk. Na 6 maanden heeft de baby naast moedermelk ook geleidelijk vaste voeding nodig om de ijzervoorraad op pijl te houden.
Beginnen met het aanbieden van oefenhapjes kan echter al vanaf 4-6 maanden. Zodra je kind hieraan gewend is kun je pindakaas of ei in kleine hoeveelheden aan deze hapjes toevoegen. Het advies is om te beginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden is.
De rede hiervan is om voedselallergieën te voorkomen. Heeft je kind last van eczeem, overleg dan eerst met de behandelend arts of kinderdiëtiste.
Voorbeelden babyhapjes vanaf 4-6 maanden:
*Baby’s zijn gevoelig voor de stof nitraat vermeid deze groente als je start met hapjes geven.
Nitraatrijke groente | Nitraatarme groente |
Andijvie | Aubergine |
Bietjes | Broccoli |
Bleekselderij | Doperwten |
Chinese kool | Paprika |
Paksoi | Bloemkool |
Sla | Sperziebonen |
spitskool | wortel |
Bovenstaande babyhapjes kunnen vanaf 6-8 maanden rustig uitgebreid worden met meer vaste voeding denk aan: oefenhapje bestaande uit één soort groente, gestoomd en gepureerd plus een kleine hoeveelheid aardappel, rijst, pasta of ei.
Vanaf 8-12 maanden kun je nog meer vaste voeding aanbieden en minder melkvoeding. Je werkt dan toe naar een vast ritme met een dagmenu bestaande uit een ontbijt, lunch en avond eten. Met twee a drie tussendoortjes (een kleine voedzame tussenmaaltijd) zoals bijvoorbeeld stukjes groente, fruit, crackertje met een stukje ei of notenspread. Bekijk ook onze blog over ALLES OVER… NOTEN!
Vanaf 12 maanden kunnen kinderen met de “pot” mee eten. Het bovengenoemde dagmenu kun je aan blijven houden en de drie tussendoortjes kunnen naar twee gaan. Het is belangrijk dat de maaltijden gevarieerd zijn, niet bewerkt en vermijd zouten en suikerhoudende producten. Gebruik zoveel mogelijk voedingsrijke voedingsmiddelen die veel vitamines en mineralen bevatten.
Een geruststelling voor de beginnende ouder: je kind zal vaker niet volledig met de “pot” mee eten dan wel. Het is belangrijk om geduldig te blijven en te blijven oefenen, nieuwe smaken moet je soms wel 10-15 keer aanbieden voordat kinderen eraan gewend zijn. Dus nogmaals geef niet op, want je kind heeft er veel voordelen van!
Benieuwd waar een gevarieerde maaltijd uit bestaat? Bekijk onze reeks: Gezonde warme kindermaaltijden samenstellen. Hoe doe je dat? Deel 1/5
Opvolgmelk
Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven.
Volgens het voedingscentrum maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Want wat er precies in moet zitten staat in de wet. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Vitamine D heeft je baby nog wel extra nodig.
Wij van Pombella willen jullie lezers graag laten zien waarom wij van mening zijn dat er wel degelijk verschil in zit.
Wetgeving omtrent zuigelingenvoeding:
Door een nieuwe Europese wetgeving voor zuigelingenvoeding, opvolgmelk en dieetvoeding zal de informatievoorziening op de verpakking en de samenstelling van deze voedingen spoedig veranderen. Vanaf 22 februari 2020 moet alle flesvoeding voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving (gedelegeerde verordening 2016/127 en 2016/128, bij Verordening 609/2013 voor bijzondere voeding). Naast de samenstelling zal ook de verpakking van deze producten zichtbaar veranderen.
Het volgende stukje willen wij als Pombella graag uitlichten. Artikel 14 punt 8.1
Alleen de volgende koolhydraten mogen worden gebruikt:
— lactose,
— maltose,
— sacharose,
— glucose,
— glucosestroop of gedroogde glucosestroop,
— maltodextrinen,
— voorgekookt zetmeel (van nature glutenvrij),
— gegelatineerd zetmeel (van nature glutenvrij).
Producenten mogen dus suikers toevoegen. Er zijn wel vastgestelde maximale hoeveelheden, maar dit is nog altijd meer dan in moedermelk of dierlijke melk. Kijk dus goed op de achterkant van de verpakking naar de hoeveelheid toegevoegde suikers. De ingrediënten die als eerste benoemd worden zitten er het meeste in. *in de 0-6 maanden opvolgmelk zitten geen suikers.
Deze samenstellingen met suikers kunnen voor een verkeerde balans in voedingswaarde zorgen en op de lange termijn ook voor gezondheidsklachten zorgen. Als de lust naar gezoete dranken zich doorzet kan dit bijdragen aan de ontwikkeling van een zoetekauw en aan overgewicht in de kindertijd.
Onze conclusie:
Als je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Raden wij aan om zo vroeg mogelijk (4-6 maanden) met kleine oefen hapjes te beginnen en dit zoals bovenstaand uit te bouwen naar hapjes met meer structuur en zelfs volwaardige maaltijden. En langzaam af te bouwen met het geven van opvolgmelk.
Wil je toch nog af en toe een flesje geven stap dan over naar gewone melk. Overstappen van opvolgmelk naar gewone melk kan wennen zijn. Bouw dit daarom ook langzaam op door het eerst te mengen met elkaar.
Zijn er nu vragen naar aanleiding van dit of voorgaande artikelen? Laat het ons weten via [email protected] en dan komen wij er zo snel mogelijk op terug!
Bronnen:
- https://www.koala-study.nl/
node/12633 - https://static1.squarespace.com
/static/59f75004f09ca4869407
0f3b/t/
6011867a17a3582de4282ee9 - https://www.voedingscentrum.nl/nl/
service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby - https://www.voedingscentrum.nl/nl/
zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding - https://www.voedingscentrum.nl/nl/
service/vraag-en-antwoord/kinderen
-en-jongeren/kan-ik-mijn-jonge-kind-noten-en
-pinda-s-geven.aspx - https://eur-lex.europa.eu/legal
-content/NL/TXT/PDF/?uri=
CELEX:
32016R0127&from=nl - Boek: voedingsjungle