Wat is water?
Iedereen weet wat water is. Het is een simpel molecuul dat bestaat uit twee waterstof atomen en een zuurstof atoom en het is voor ons van levensbelang. We kunnen niet langer dan vier dagen zonder water overleven. Dit komt omdat ons lichaam voor 70% uit water bestaat. [8] Het is daarom van belang dat we elke dag genoeg drinken.
Waarvoor gebruiken we water?
Zoals gezegd bestaat ons lichaam voor het grootste deel uit water. Kinderen hebben, in verhouding tot hun lichaamsgewicht, meer water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is in volle ontwikkeling en bovendien spelen en bewegen kinderen meer. Kinderen hebben water nodig voor [6]:
- Het oplossen van voedingsstoffen, zodat ze kunnen worden opgenomen in de darmen
- Het transport van voedings- en afvalstoffen
- Het reguleren van de lichaamstemperatuur
Als kinderen te weinig vocht binnen krijgen dan bestaat de kans op uitdroging. Uitdrogingsverschijnselen kun je herkennen door de volgende symptomen [7]:
- Lusteloosheid
- Snelle ademhaling
- Niet of weinig plassen als ze nog een luier dragen (na een halve dag geen natte luier)
- De helft minder drinken dan normaal
- Hoge hartslag
- Droge mond en lippen
- Koude armen en benen
- Diepliggende ogen
Verantwoord drinken
Als je de supermarkt in loopt dan loop je tegen rekken vol met drankjes, sapjes en siropen aan. Het is echter af te raden deze suikerhoudende drankjes aan je kind te geven, simpel water blijft het gezondste drankje voor het lichaam. Water is een uitstekende dorstlesser die altijd gegeven mag worden na 6 maanden. Als je vanaf jongs af aan je kind water leert drinken dan hebben ze hier op latere leeftijd ook meestal geen problemen mee. ‘jong geleerd is oud gedaan’.
Is je kind toch al iets meer gewend aan zoetere drankjes dan zal de overstap naar water hoogst waarschijnlijk minder makkelijk gaan. Neem hier dan ook de tijd voor. Mocht de beker water echt niet gedronken worden dan zou je ervoor kunnen kiezen om de hoeveelheid zoet in het drankje rustig af te bouwen door steeds meer water toe te voegen.
De richtlijnen van het Voedingscentrum zeggen echter dat je water ook kan afwisselen met thee (theïne- en suikervrij). Kies bijvoorbeeld de thee van Okae kinderthee. Deze thee is 100% biologisch, theïne- en suikervrij. Daarnaast zijn twee bekers melk/ zuivel (300ml) ook een optie. [2]
Is melk wel gezond?
In melk en zuivelproducten (zoals karnemelk en yoghurt) zitten veel stoffen die kinderen nodig hebben. Melk levert eiwitten, calcium, B2 en B12. Deze voedingsstoffen zijn hard nodig om te groeien. Zo is calcium nodig voor sterke tanden en botten, vitamine B2 voor de energievoorziening van het lichaam en vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedcellen. Die cellen zijn nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren.[3][4]
Kortom, we kunnen dus stellen dat een geringe hoeveelheid melk gezond is. Er is bewijs voor positieve effecten op de gezondheid. Daarom zijn melk en melkproducten door de gezondheidsraad opgenomen in de richtlijnen goede voeding.[1][9] Kijk ook eens of biologische melk voor jou haalbaar is om te kopen. Hier zitten meer goede vetzuren in plus dit is beter voor het dierenwelzijn.
Wat ook beter voor het dierenwelzijn en milieu is zijn de plantaardige melk drinks zoals bijvoorbeeld haverdrink, amandeldrink. Dit zijn ook goede dranken om mee af te wisselen tussen koemelk. Vaak zijn hier ook de nodige vitamines en mineralen aan toegevoegd en doen dus niet onder voor echte melk. Kijk hier voor meer uitleg en een vergelijking van een aantal plantaardige ‘melk’ soorten. [11]
Bij de warme kindermaaltijd
Voor kinderen van 1 tot 9 jaar zou je kunnen kiezen voor de volgende indeling:
· Ontbijt: glaasje melk (150ml) en/of ongezoete thee zonder theïne
· Tussendoor: water en/of ongezoete thee zonder theïne
· Lunch koud of warm: glaasje melk (150ml) en/of ongezoete thee zonder theïne
· Tussendoor: water
· Avondmaaltijd: water
Geef je in de avond yoghurt als toetje? Kies er dan voor om overdag minder zuivel te geven. Probeer de richtlijn voor 300ml zuivel per dag niet te overschrijden! [1]
Hoeveel drinken / vocht heeft een kind per dag nodig?
De dagelijkse vochtbehoefte van kinderen tot 12 maanden lees je in onderstaande tabel [7] Let op, dit is een richtlijn. Sommige kinderen drinken minder, andere kinderen hebben behoefte aan meer. Maar kinderen ervaren nauwelijks een dorstgevoel. Herinner ze daarom geregeld eraan om een glaasje verantwoord drinken te drinken. Zolang je kind geen tekenen van uitdroging vertoont, hoef je je geen zorgen te maken. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.
Dagelijkse vochtbehoefte van een baby in milliliter per kilogram. ⒸBindels, P. J. E. & C. M. F. Kneepkens (2012). Kindergeneeskunde. |
|
Leeftijd |
Vochtbehoefte |
0-3 maanden |
150 ml/kg |
4-6 maanden |
130 ml/kg |
7-9 maanden |
120 ml/kg |
10-12 maanden |
110 ml/kg |
Voorbeeld: een baby van 6 maanden en 7,5 kg heeft ongeveer 975 ml vocht nodig (7,5 x 130 = 975)
Teveel drinken
Je kind kan ook teveel drinken. Dit kun je opdelen in daadwerkelijk teveel vocht binnen krijgen of teveel sap of melk binnen krijgen waardoor de eetlust wordt geremd. Dit kan er dan voor zorgen dat je kind niet de aanbevolen dagelijkse voedingsstoffen binnen zal krijgen.
Te veel vocht binnen krijgen komt gelukkig bijna niet voor. Maar wel goed om er even bij stil te staan en niet door te slaan in de hoeveelheid drinken. Genoeg is genoeg!
Dit was het laatste deel in onze serie over gezonde warme kindermaaltijden, maar blijf vooral onze website in de gaten houden voor andere interessante blogs, weetjes en recepten waar kinderen van smullen!
Bronnen:
- Van roost, Van Eijsden, M (2018) Wegwijs in de voedingsjungle. Utrecht / Nederland: Kosmos uitgevers.
- Voedingscentrum, wat geef ik te drinken, geraadpleegd op 18-9-2020
- oudersvannu, is melk gezond voor je kind?, geraadpleegd op 18-9-2020
- jmouders, hoe gezond is melk?, geraadpleegd op 18-9-2020
- Consumentenbond, melk, geraadpleegd op 18-9-2020
- Voedingscentrum, vocht, geraadpleegd op 18-9-2020
- 24baby, uitdroging baby of peuter: hoe herken en voorkom je het?, geraadpleegd op 18-9-2020
- mens-en-gezondheid, gezonde voedingL water, geraadpleegd op 18-9-2020
- https://orgprints.org/13261/
- nutritext, meer goede vetzuren in biologische melk,
- Consumentenbond, hoe gezond zijn melkvervangers, geraadpleegd op 18-9-2020