Regelmatig krijgen wij hele leuke, lieve en positieve reacties vanuit ouders. Bijvoorbeeld: “ons kindje eet zo goed op de opvang” of “Deze groente eet hij/zij bij ons thuis niet hoor..”
“Zien eten, doet eten”. Bij het kinderdagverblijf zien de kinderen dat andere kinderen ook eten, hierdoor raken ze zelf meer gemotiveerd om ook een hapje te proberen.
Wij geven je 4 tips waarmee je thuis zelf aan de slag kunt.
Eten op het kinderdagverblijf en BSO
Met gezond eten is variatie en regelmaat erg belangrijk. Als pedagogisch medewerker bestaat een groot deel van je baan uit het aanleren van gezonde gewoontes. Je neemt immers de zorg voor het kind tijdelijk over van de ouders. Kinderen leren van de pedagogisch medewerker het goede voorbeeld en ze kunnen ouders bijstaan in de opvoeding.
Eetmomenten zijn vaste onderdelen van het dagritme. Het is belangrijk dat de pedagogisch medewerkers mee eten op de eetmomenten van de kinderen en eet wat de kinderen aangeboden krijgen.
Als bij kinderen het goede voorbeeld gegeven wordt dan hebben ze hier op latere leeftijd veel profijt van.
Warme lunch
Al een portie groente binnen tijdens de lunch. Voor ouders is het fijn om te weten dat hun kind overdag al een gezonde maaltijd heeft gegeten. Aan het einde van de dag zijn veel kinderen moe en eten daardoor ’s avonds minder goed. Een gezonde warme maaltijd bevat niet meer calorieën dan een gemiddelde broodlunch.
Pedagogisch mee eten
Belangrijke momenten voor de ontwikkeling van jonge kinderen.
Hoe klein ook, aan tafel zitten geeft een gevoel van gelijkwaardigheid, ik hoor erbij, ik ben onderdeel van deze groep, ik tel mee!
Betrek de kinderen bij het bereiden van de maaltijd, zoals koken, proeven en daarna samen eten. Het is goed voor het zelfvertrouwen van het kind, ze leren en je hebt tijd voor elkaar. Kinderen vinden het belangrijk dat je tijd voor ze vrij maakt. Ook als ze zelf hun eten hebben klaargemaakt, is de kans groter dat ze het opeten.
4 TIPS om je kind beter te laten eten!
- Vooraf zingen. Het brengt gezelligheid en het is goed voor de taalontwikkeling. Daarnaast is liedjes zingen voor kinderen een fijne en duidelijke manier om te weten wat we gaan doen. Kinderen worden hierdoor voorbereid op dit moment én leren op elkaar te wachten tot we klaar zijn met het zingen van “smakelijk eten”. Start gezamenlijk met eten.
- Proeven hoort erbij. Lust een kind iets niet, dan is het belangrijk om herhaaldelijk aan te bieden en steeds opnieuw (een paar hapjes) te laten proeven. Na een keer of tien/vijftien zal een kind het steeds lekkerder gaan vinden!
- Eet jij je bordje leeg? Dat is knap! Wat ben jij een grote jongen/meid. Complimenten en positieve aandacht stimuleert het eetgedrag.
- Is er iets wat jij als pedagogisch medewerker niet lekker vindt, laat dit dan niet merken aan de kinderen. Kinderen hebben dit snel door en voelen dit aan.
Samengevat
Eetmomenten zijn vaste onderdelen van het dagritme op het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang. Probeer dit thuis ook zoveel mogelijk te creëren. Dit bevordert het eetgedrag van u kind!
Overstappen van een broodlunch naar een warme lunch? Onze kindervoedingscoach helpt jullie graag bij deze overgang.
Heb je vragen voor onze kindervoedingsadviseur?
Stel ze gerust via onze contact gegevens!